Ifjú Titán - Pályakezdők és Újrakezdők

Ifjú Titán - Pályakezdők és Újrakezdők

Álláshirdetés kódex – avagy mit jelentenek a kifejezések

2016. május 28. - Miért jó?

Gondolom ti is belefutottatok már olyan álláshirdetésbe, ami leírja, hogy az adott cégnél minden szép és jó, és ehhez csak egy pár feltételnek kell megfelelni. Ezek a feltételek általában tulajdonságokat takarnak, ám a cég nagyon is jól tudja, hogy mit kell ahhoz leírnia, hogy tökéletes és „eladható” legyen a hirdetés. Ezek közül pár valódi jelentését leírom nektek.

Rugalmasság – Ez valóban a jelentkező rugalmasságára utal, de általában azt jelenti, hogy annyit kell túlórázni, hogy nem látjátok se a felkelő, se a lemenő napot. Érdemes már az elején rákérdezni arra, hogy mit értettek ez alatt, ugyanis van egy másik jelentése is.

Ami nem más mint a rugalmas munkavégzési hely, de ezt általában így szokták leírni, de gyakran csak a rugalmasság kifejezését jelenti. Ez takarhatja azt is, hogy igen, otthonról is dolgozhatsz, de jelentheti azt is, hogy a Fogarasi havasok kellős közepén is képes legyél egy laptoppal az öledben összetenni egy prezentációt, mert a főnök a nyaralásáról küldött egy E-mailt, hogy ezzel meg ne jelenjetek egy külföldi partner előtt.

Sokszínű munkakör – Igen, ez jelenthetné azt is, hogy tényleg egyszerre kell rendezvényt szervezned, prezentációt gyártanod, és tárgyalnod, de általában azt jelenti, hogy minden munka rád fog szakadni az adminisztrációtól a tervezésen át még a megvalósítás is a te feladatot lesz. Az ilyen álláshirdetések esetében kérjétek meg az interjúztatót, hogy fejtse ki bővebben, mit is takar a sokszínű munkakör.

Versenyképes fizetés –Ez az, ami általában sajnos nem versenyképes, vagyis más az ő szótárukban, és a ti szótáratokban a versenyképes szó. Ha pályakezdő vagy junior pozíciót pályázol meg, akkor általában ez soha sem versenyképes, viszont ha kiemelt fizetés és juttatási csomag van írva az álláshirdetésbe, annak inkább hihetsz, mint a versenyképes szónak.

Proaktív – Ez a kifejezés általában azt takarja, hogy a munkavállaló elvárja, hogy ha végzett az új munkavállaló egy feladattal, ne csak üljön a helyén, hanem találja fel magát. Első pár munkanapban inkább azt tanácsoljuk, hogy keressétek meg a feletteseteket és kérdezzétek meg, hogy miben tudtok segíteni, mert senki sem született úgy, hogy például meg tud tervezni egy komplett épületet. Én már csak azt nem értem, hogy miért nem lehet azt írni, hogy aktív, azt legalább mindenki érti és nem kéne magyarázni.

Van még olyan szó, aminek nem értitek a jelentését egy álláshirdetésben? Keressetek meg Facebookon vagy e-mailben, és elmagyarázok mindent.

Ha pedig éppen állásra vadásztok, küldjétek el az önéletrajzotokat és egy személyes megbeszélés keretein belül kielemezzük, hogy mit is kéne javítani rajta és megtanítalak arra is, hogyan add el magad egy állásinterjún :)

A bejegyzés trackback címe:

https://palyakezdofiatal.blog.hu/api/trackback/id/tr98754318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása